GOTS certificering

De mondkapjes zijn gemaakt van 100% biologische katoen. Geproduceerd in Turkije volgens GOTS voorwaarden.

GOTS
Bij het verbouwen van de katoen en de kleuringen en bewerkingen die de stof heeft ondergaan, wordt het milieu zo min mogelijk belast.

Wat is GOTS?
De Global Organic Textile Standard (GOTS) wordt erkend als 's werelds grootste verwerkingsstandaard voor textiel, dat is gemaakt van gecertificeerde organisch geproduceerde grondstoffen. Het bevat strenge milieu- en sociale criteria voor handelingen in de gehele textielketen.

Wat is het probleem met textielverwerking?
Textielverwerking resulteert vaak in het lozen van giftige chemicaliën in de lucht en het water, alsmede gevaarlijke werksituaties. We leven allemaal "stroomafwaarts" en delen dezelfde lucht en water, en de werknemers die producten voor ons maken, verdienen ons respect. GOTS verbiedt het gebruik van vaak in textielverwerking gebruikte chemische stoffen, die kanker, geboorteafwijkingen en andere ernstige ziekten veroorzaken. Chemische stoffen, zoals persistente hormoon ontregelende stoffen, vernietigen ook ecosystemen en biodiversiteit op internationale schaal. GOTS vereist dat alle kleurstoffen en hulpstoffen worden getoetst aan strenge criteria en vooraf goedgekeurd zijn voor het gebruik ervan.

Welke arbeidsgerichte bepalingen zijn er in GOTS?
Werknemers worden niet blootgesteld aan giftige chemicaliën wanneer ze werken met GOTS-gecertificeerde middelen en methoden. Daarnaast zijn de sociale criteria van de GOTS gebaseerd op de belangrijkste verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), waaronder een verbod op kinderarbeid en dwangarbeid. En ze omvatten bepalingen zoals het hebben van systemen om te bewijzen dat zij sociale problemen aanpakken, zoals grieven. Bovendien vereist GOTS brandpreventietraining en evacuatieoefeningen.
(Bron: GOTS flyer: Compare - From Field to Fashion)

Door de hele keten - van het oogsten van de grondstoffen, via de maatschappelijk verantwoorde productie tot de etikettering, verpakking en distributie - wordt voldaan aan de strenge standaard voor biologisch textiel. Deze wereldwijde standaard voorziet onder meer in gebruik van milieuvriendelijke chemicaliën en waterzuivering bij de fabrieken.