FAQ

Hoe moet ik het mondkapje knopen?

De kant waar de tunnel met de koordjes inzitten, zijn de zijkanten van het mondkapje. Vaak worden de boven- en onderkant aangezien als zijkanten en dan sluiten ze niet goed aan op je hoofd. Een kwartslag draaien dus...
Als je de uiteindes van de koordjes per tunnel aantrekt, komt er model in het mondkapje.

Bij je bestelling zal er een geknoopt voorbeeld bijzitten, zodat je de rest zelf kunt knopen.

De koordjes zijn te lang. Wat nu?

De koordjes kun je zelf op maat maken door op de gewenste lengte een strakke platte knoop te leggen. Een platte knoop is: links over rechts en rechts over links. Anders wordt het een 'oude wijvenknoop' en die floept los.

De uiteindes van de koordjes kun je afknippen op ca 1 cm van de knoop. Vervolgens trek je het knoopje in de tunnel van het mondkapje.

Het elastiek is uit het mondkapje gegaan. Hoe krijg ik deze er weer in?

Is het koordje uit de tunnel gegaan? Gebruik dan een veiligheidsspeld om deze er weer doorheen te krijgen. Maak dan een strakke platte knoop en trek de knoop in de tunnel van het mondkapje. 

Ben je een koordje kwijt, dan kun je een los koordje bestellen via de shop (per 2).

Hoe lang kan ik het mondkapje maximaal dragen?

De overheid adviseert om een mondkapje maximaal 3 uur achter elkaar te dragen vanwege de bacteriën. In onze biologische mondkapjes ontstaan natuurlijk ook bacteriën. Je hoeft daar echter niet bang voor te zijn want overal bevinden zich bacteriën en een normale hoeveelheid is niet schadelijk. Toch adviseren we je om na 3 à 4 uur een schoon mondkapje op te zetten. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Hoe krijg ik het mondkapje schoon?

Leg het mondkapje elke dag na het dragen een tijd in een bakje met kokend water om de bacteriën te doden: Leg het mondkapje(s) in een bakje en giet er kokend water op. Eventueel met een druppeltje handzeep voor de frisheid. Als het water is afgekoeld, dan kun je het mondkapje afspoelen en te drogen hangen. De volgende dag is ie weer droog.

Je kunt het mondkapje, naast het bakje met kokend water, ook af en toe wassen in de wasmachine op 30 of max 40 graden (in een waszakje).

Moet ik het mondkapje nog wassen voor het dragen?

Het is fijn om na ontvangst van de mondkapjes ze eerst even door te spoelen voordat je ze gaat dragen. De stof heeft namelijk een lange reis achter de rug; van Turkije, via Duitsland naar Nederland en is door vele handen gegaan.